Programa

Descripció

Dins del programa Bojos per la ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera, Bojos per la salut i l'alimentació és un programa orientat a estudiants de Batxillerat amb vocació científica interessats en els estudis de medicina, infermeria, dietètica i nutrició, biologia, tecnologia dels aliments, psicologia, entre d’altres estudis vinculats a la salut. Aquesta iniciativa sorgeix de la confluència entre l’alimentació i la ciència, dos eixos clau i molt presents en la Fundació Catalunya La Pedrera. Amb aquestes accions es pretén fomentar les vocacions científiques, i promoure el coneixement i l’educació dels joves.

Les inscripcions al Bojos per la salut i l'alimentació estaran obertes del 3 d'abril al 8 de maig de 2017 i entre tots els inscrits se seleccionaran 30 estudiants de Batxillerat que participaran en el programa durant el curs 2017/2018.

El curs s'impartirà del 6 d'octubre de 2017 al 30 de març de 2018 en centres de recerca, universitats i institucions capdavanters en l’àmbit de la salut com són la Fundació Alícia, l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Universitat Rovira i Virgili (URV), Eurecat Centre Tecnològic de Catalunya i la Fundació ABB especialista en trastorns de la conducta alimentària.

Durant 10 sessions coneixeran ben de prop la recerca en les principals malalties del s. XXI (càncer, diabetis, obesitat i malalties cardiovasculars) tot fent un especial èmfasi en la importància dels hàbits de vida saludables (bons hàbits alimentaris, activitat física i esport, evitar el consum de drogues i alcohol) per mantenir-se en un bon estat de salut i també en la prevenció de malalties.

En el curs es tractaran els següents àmbits:

 • Estudis d’intervenció i al·legacions nutricionals i de salut en els aliments. Eurecat Reus i URV
 • Recerca en salut. Fundació Alícia, Hospital Clínic, IDIBAPS, Eurecat Reus i URV
 • Hàbits de vida saludables. Fundació Alícia, Hospital Clínic, IDIBAPS i Fundació ABB
 • Cuina per a la salut. Respostes dietètico-culinàries per al tractament ​de malalties. Fundació Alícia
 • Intervenció en trastorns de la conducta alimentària (CTA)Fundació ABB per a la prevenció de l'anorèxia, la bulímia i l'obesitat

 

Objectius específics

Entorn els estudis acadèmics

 • Fomentar entre els joves les vocacions científiques vinculades al món de la salut tot ajudant-los a orientar el seu futur acadèmic i professional. 
 • Oferir l’oportunitat que el seu Treball de Recerca de Batxillerat estigui tutoritzat per un centre de recerca de referència

Entorn la recerca i les malalties

 • Apropar els estudiants a la recerca: tant a la recerca bàsica, translacional i clínica en els diferents àmbits de la salut des d’un punt de vista teorico-pràctic, com a la recerca en alimentació i hàbits de vida saludables.
 • Entendre les implicacions que tenen les diferents malalties en la vida del pacient (implicacions psicològiques, entorn familiar, alimentació, canvis físics etc.).
 • Donar visibilitat i fer un apropament mèdic als transtorns de conducta alimentària (TCA), trastorns mentals caracteritzats per un comportament patològic davant de la ingesta alimentària i una obsessió pel control de pes.
 • Conèixer el funcionament dels centres hospitalaris i dels centres de recerca vinculats amb la salut.

Entorn els hàbits de vida saludables

 • Ser conscients sobre què implica el concepte de salut, i de com influeixen en el nostre cos els hàbits de vida saludable i especiament l’alimentació.
 • Entendre el paper que l’alimentació pot tenir en el tractament d’algunes de les malalties més prevalents en la nostra societat.

Entorn els mitjans de comunicació i l’esperit crític en relació a la salut

 • Aprendre a presentar i comunicar els treballs entorn la salut.
 • Aprendre a ser crítics amb les comunicacions entorn la salut que es publiquen als mitjans de comunicació (televisió, ràdio i premsa) o xarxes socials i a contrastar la informació.